06 1 422 0394

H-P 9-17h

Kosár

Kosarad

A kosarad üres.

 

Majdnem minden fényforrásnál (égők, led sorok, stb) előjönnek olyan „fogalmak” amiket érdemes ismerni. Olvasd el mini tudástárunkat, hogy jól tudj dönteni. Ha olyan kérdésed van, amire nem találod a választ tedd fel nekünk, 24 órán belül válaszolunk.

Honnan tudom, hogy az adott izzó, égő melyik foglalatba való?
Minden foglalatnak speciális neve van, melyek szabványok. A leggyakrabban az alábbiakat használjuk:

 

E14 Foglalatú izzó  E14 foglalat: 230V-os, ún. "Mignon" izzóknál található E27 Foglalatú izzó E27 foglalat: 230V-os, a hagyományos izzóknál található
GU10 Foglalatú izzó GU10 foglalat: 230V-os, ún. "bajonett záras" foglalat G9 Foglalatú izzóG9 Foglalatú izzó G9 foglalat: 230V-os, ún. "visszahajtott lábú" foglalat
GU5.3 Foglalatú izzó GU5.3 foglalat: 12V-os, tűlábas izzókhoz használható G4 Foglalatú izzó G4 foglalat: 12V-os, általában MR11-es / JC izzóknál található
       
       

 

Azért hogy megkönnyítsük a vásárlásodat nézd meg a különböző foglalatokat képeken is. Úgy biztosan tudod, hogy az izzó jó lesz-e a foglalatba.

 

Foglalat típusok

 

Mit jelent hogy egy izzó nem szabályozható?
Azt, hogy a fényereje nem módosítható. Ha felkapcsolod, nem tudod halványabbra venni a fényét, sztenderden világít egy adott teljesítményen, és fényerővel.

 

Mit jelent hogy egy izzó szabályozható?
Vannak olyan égők, termékek, melyek fényereje szabályozható. Ezt minden esetben valamilyen eszközzel teheted meg. Ekkor ha akarod halványabbra tudod venni a fényt a lakásban.

 

Mit jelent W?
A fogyasztás mértékegysége a watt. W-vel jelöljük. Általában a 60 W már bőven elegendő fényt ad, természetesen minél magasabb a W , annál nagyobb a fényerő. Fontos információ a LED lámpák esetében, hogy kicsi (maximium 10-11W-os) a fogyasztásuk ettől még (ezt zárójelben találhatod) megfelelnek egy sokkal erősebb fényerejű, és fogyasztású hagyományos izzónak. Például, ha egy LED izzó teljesítménye 5W (40W hagyományos) az azt jelenti, hogy olyan fényt fog adni mint a régi 40-es izzók, cserébe sokkal kevesebbet fogyaszt.

 

Fényforrás színe, színhőmérséklet
Egy fényforrás színe 3 féle lehet. Melegfehér, hidegfehér, vagy tisztafehér. A színhőmérséklet egy Kelvinben megadott érték, ebből következik a fenti 3 szín egyike. Nehéz pontosan leírni, de a hidegfehér és a melegfehér közt a különbség az, hogy a melegfehér kicsit tompább, kellemesebb a szemnek. A tisztafehér pedig a legerősebb fehér szín. Szóval: minden lámpa nagyon szép fényt fog adni de a melegfehér, egy kicsit barátságosabb, sárgásabb  az hasonlít legjobban a régi izzólámpákhoz. Leginkább lakásokba (nappalik, konyha, fürdő, stb) javasoljuk.  A hidegfehér kicsit kékesebb, oda javasoljuk ahol kevesebbet tartózkodsz: spájz, konyha, stb. A tisztafehér teljesen fehér fényt bocsát ki, bárhol használható. (Természetesen ezek vélemények, bármely típus bárhol használható, igény szerint)

 

Mit jelentenek az energiaosztályok?
Ez egy közös Eu szabvány. A, B, C, D, E, F, G betűvel kell jelezni az energiaosztályokat, ahol az A a leg hatékonyabb, a G a legkevésbé hatékony. 

 

Mi az a Lumen?
A fényáram egy sugárzási teljesítmény, mely megmutatja a fényforrás minden irányban kisugárzó teljesítményét a látható területen. A fényáram egysége a lumen. A lumen értéke adja a legkönnyebb összehasonlítási alapot a hagyományos izzólámpák és az energiatakarékos izzók teljesítménye között.

 

Hálózati feszültség
Magyarországon a szabvány hálózati feszültség 220-230V. Ha a lámpa, fényforrás hálózati feszültsége ez, akkor biztosan jót választottál, de igazából a legtöbb ilyen, hiszen ha nem ilyen lenne, nem működne.

 

Energiát szeretnék megtakarítani, mit javasoltok?
Erre több módod van. Az első megoldás, hogy a már meglévő izzóidat kisebbre cseréled. nem kell mindenhova 100W-os. Második megoldásként javasoljuk, hogy ha már úgyis cseréled, figyelj az energiaosztályra: próbálj meg A, vagy A+ -os izzót vásárolni (és kisebb W-sat)

 

A legjobb azonban az, ha LED-ben gondolkodsz. A LED ek áltlában 90%-kkal kevesebbet fogyasztanak mint a sima égők, az élettartamuk sokkal hosszabb (tehát nem fog félévente kiégni) és mivel alacsony a hőmérsékletük (soha nem lesz egy LED lámpa forró) ezért biztonságosabbak is. Ráadásul azonnal 100% os fényerőt ad a bekapcsolásakor, ellentétben a régi típusú izzóknak, melyeknek kell egy kis idő, amíg 100% osan működnek.