06 1 422 0394

H-P 9-17h

Kosár

Kosarad

A kosarad üres.

    5 tény, amit nem tudtál a golyóstollról

    Vannak olyan – különös – tárgyak, amikhez annyira hozzászoktunk, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, hogy történetük, történelmük van, és bár nagyon egyszerűnek tűnnek, mégis különlegesek. A toll ilyen. Összeszedtünk neked 5 tényt, amit biztosan nem tudtál róla.


    Évezredek óta ismerjük a tollat, és egy tény, amit biztosan tudtál
    Hihetetlen, de már az ókori egyiptomiak is - liba, és lúdtollal - írtak a papirusztekercsre,. Aztán itt meg is álltunk évezredekre, merthogy semmi nem változott sokáig. (Volt, ahol nádtollat használtak). A történelemben fennmaradtak halvány utalások fémből készült tollakra már a pompei időkből is de igazból csak az 1800-as években készítettek el az elsőt. A golyóstollat Bíró László találta fel (1943-ban). Ez az amit valószínűleg tudsz, mert rengeteg Magyarországot hirdető image, és kampányfilmben hivatkozunk rá, sőt külföldön Bíró tollnak is hívják a tollat. Most összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

    1: Egy átlagos toll, és a szavak
    Kiszámolták, hogy egy átlagos tollal nagyjából 45 000 szót tudsz leírni. Ez azt jelenti, hogy egy átlagembernek élete során elég lenne egy, vagy maximum kettő toll (ez elég lenne arra, hogy 25-30 000 alkalommal aláírj valamit ugyanazzal a tollal), mégis egy átlagembernek akár 10-12 tolla is van egyszerre.

    2: A brit kormány megvásárolta a szabadalmát
    Az után, hogy a Bíró testvérek feltalálták, a brit kormány azonnal megvásárolta a gyártási, és a szabadalmi jogokat a tollra a testvérektől egy egészen fura indokkal: rájöttek, hogy magasban is (tehát akár egy repülőn) is használható a toll, ami akkor azokban az években fontos volt.

    3: Hatalmas üzlet tollakat gyártani
    Csak az Egyesült Államokban évente több mint kettő milliárd tollat gyártanak. Gondolj akkor bele abba, hogy a világon mennyit? Kétségtelen, hogy a tollgyártás egy giga biznisz

    4:  Egy különös rekord
    Azt már megírtuk mennyi szót tudsz leírni egyetlen golyóstollal, de íme egy másik megközelítés: ha rányomod a tolladat egy papírra, és egy egyenes vonalat kezdesz el húzni vele, akkor megközelítőleg 2000 méternyi hosszú vonalat tudsz írni vele. Ez hatszor több mint az Eiffel torony magassága.

    5:  Az elnöki toll
    Az amerikai elnök mindig más tollat ​​használ a fontos dokumentumok aláírásához, soha nem használja kétszer ugyanazt. Ezután a tollat​​ajándékba adja azoknak a támogatóknak, akik segítettek neki tető alá hozni a szerződést, dokumentumot. A Fehér Ház ezeket az elnöki tollakat előzetesen gravírozza, így ezek különösen értékesek.


    5+1: Holdra szállás
    Bár sokak szerint nem is történt meg a Holdra szállás, erre az alkalomra Paul Fisher tervezett egy űrtollat, amelyik brutálisan szélsőséges körülményeket (-40 és + 120 fok) valamint a súlytalanságot is kibírta. Ha tollat szeretnél venni, kattints, és mutatjuk hol nézz szét, mert nálunk több százat találsz.

#Golyóstoll (2)   #Iroda (11)   #Iskolaszer (7)