06 1 422 0394

H-P 9-17h

Kosár

Kosarad

A kosarad üres.

    5 tény, amit nem tudtál a gyertyákról

    A gyertya, ha szeretnéd, akkor egy romantikus vacsora kelléke, ha akarod, egy lazulós fürdésé, de lehet ünnepelni vele születésnapot, és felhasználhatod számtalan más módon is. Szinte biztosak vagyunk abban, hogy neked is van otthon, de mennyire ismered? Íme 5 fura tény a gyertyákról, amit még nem tudtál.

    Az ősz elengedhetetlen kelléke?
    Szerinted melyik a tipikusabb kép a „lazulok a kádban, gyertyákkal körülvéve magam”, vagy az, amikor valaki összekucorodva ül sapkában, pulóverben kezében egy gőzölgő teával, és mellette egy gyertyával? Eldönthetetlen. De vajon miért emlékszel ezekre a képekre, és miért kell rájuk gyertya? Azért, mert évmilliók óta kötődünk a tűzhöz, ami melegség, az otthon, és a túlélés egyszerre. Ezért is öntünk évszázadok óta gyertyát, ami neked is van, de keveset tudsz róla. Összegyűjtöttünk pár különlegességet a gyertyáról. Meg fog lepni.


    1: Szinte mindig rosszul gyújtod meg
    Majdnem biztos, hogy szinte mindig rosszul gyújtottad meg eddig a gyertyádat. Nem azért, mert rosszul fogod az öngyújtót, vagy a gyufát, hanem azért, mert túl rövid időre gyújtasz gyertyát. Ideális esetben (és ha azt akarod, hogy a gyertyád sokáig égjen) annyi ideig kell égnie, míg a viasz felső rétege nem olvad el. Ez akár egy órányi is lehet (vagy több). Ha kevesebb ideig égeted, akkor leginkább a kanóc körüli rész ég majd alagútszerűen, és a gyertyád élettartama a felére esik le.

    2: Elvileg nem füstölhet
    Fura tény, de a gyertyád elvileg nem füstölhet, hiszen nincs minek. Ha füstöl, az azért lehet, mert túl hosszú a kanócod. Próbáld meg ilyenkor azt, hogy visszavágod, és szinte biztos, hogy a gyertyád füstmentesen fog égni.

    3: Soha nem szabad elfújni
    Túlzott óvatoskodásnak tűnik, de nem az: a gyertyát soha nem szabad elfújni. Egyrészt füstölni fog. Másrészt a forró viaszt éppúgy fújod, mint a lángot magát (és ettől a láng felgyújthat valamit, esetleg a viasz odacsöppent valahova). Harmadrészt soha nem 100%, hogy elfújtad rendesen. Ezért az a javaslatunk, hogy fojtsd el a lángot az  erre a célra kifejlesztett gyertyaláng oltóval.

    4: Az illatosított gyertyák titka
    Az illatosított gyertyák egyetlen titka az, hogy a gyertyakészítéskor illóolajat tesznek a viaszba, emiatt a gyertyának „illata” lesz. Minél erősebb az illat annál több a gyertyában a (remélhetőleg természetes alapanyagú) illatosító.

    5: Ne fagyaszd le
    Tévhit, hogy azok a gyertyák, amelyeket lefagyasztanak felhasználás előtt, azok tovább égnek. (Ha belegondolsz ennek semmi értelme). Sőt. Ha lefagyasztod, akkor a gyertya repedhet, ami károsítja a gyertyát.Több mint 500 féle csodás gyertyával várunk.

    Kattints: https://www.webaruhaz.hu/haztartas/dekoracio/gyertya/gyertya-mecses.html

#Dekoráció (11)   #Gyertya (2)