06 1 422 0394

H-P 9-17h

Kosár

Kosarad

A kosarad üres.

    5+2 elképesztő tény, amit nem tudtál a Halloweenről

    Még mindig vannak, akik szerint a Halloween egy amerikai ünnep, de évről évre egyre többen ünneplik Magyarországon is éppen ezért összegyűjtöttünk neked egyetlen cikkbe hét olyan halloweeni tényt, amiről nem biztos, hogy tudtál. Izgalmas lesz, olvass tovább.


    De mit is ünneplünk tulajdonképpen?
    A mai napig sokan úgy vélik, hogy a Halloween valamiféle amerikai (vagy angolszász) ünnep, amit egyébként a marketingesek hoztak be Magyarországra azért, hogy költsd a pénzedet. Pedig ez nem teljesen így van. Van egy marketing vonal benne hiszen az ünnep részben arról is szól, hogy tököt, jelmezt veszel, és a gyerekek vagy WC papírral tekerik körbe a házadat, vagy adsz nekik cukrot, de a Halloween nem új ünnep. Még a kelta hagyományokból alakult ki, és lassan 200 éve ünneplik Amerikában is. (Írországban régebben). Már ez önmagában érdekes, de máris mondunk 5 + 2 különleges tényt a Halloweenről.

    1: Beszéljünk a tökökről
    Szintre hihetetlen, de Halloween előtti napokban a megvásárolt tökök 99,5%-a (azaz szinte majdnem mind) kifaragva, töklámpásként végzi. Egyébként a dísztökök legnagyobb részét is ezekben a napokban adják el. (Te sem nagyon veszel dísztököt, csak úgy, igaz?)

    2: Férjkereső ünnep is volt
    Ha - mondjuk az 1800-as évekig - visszarepülünk az időben, akkor az ünnepnek még volt egy különös felhangja: a (szingli) nők ezekben a napokban különös rituálékkal kerestek maguknak férjet. Volt aki abban bízott, hogy a válla felett eldobott egy almahéjat, akkor a leeső héjakban a leendő férjük nevének a kezdőbetűit. Mások (ez azért félelmetes lesz) egy sötét szobában egy gyertyával a tükör előtt álltak, és megpróbálták valahogy felfedezni a leendő férjük arcát a körülöttük levő tárgyakban, de volt bohócos verseny is ahol (úgy vélték) a győztes lesz az első aki megházasodik. Szerencsére ezek a hagyományok már eltűntek.

    3: Kilencmilliárd dolláros biznisz
    A Halloween ma a világon a második legnagyobb ünnep (csak a karácsony előzi meg). A Föld lakói ezekben a hetekben, napokban majdnem 9 milliárd dollárt költenek el az ünnepre.

    4: 90 dollár / fő
    Maradjunk még egy kicsit a számoknál: az amerikaiak átlagosan 90 dollárt költenek (fejenként, a féléves kisbabát is beleszámolva) Halloweenra. Ez brutális összeg (gondolj bele, hogy egy 4 tagú család elkölt 350 dollárt, ami majdnem 100 000-120 000 forint). Igaz meg sem közelíti a karácsonyt, mert ott 1000 dollár / család a költőpénz.

    5: A gyors tökfaragó
    Biztosan te is láttad már a klasszikus Halloween tököt és azt is tuti tapasztaltad, hogy elég nehéz kifaragni. Vannak töklámpás faragó versenyek (miért ne lennének) ahol a feladat az, hogy tökéletesre faragd a tököt: legyen szeme, szája, orra, és füle is. Nos, a világrekord 16,47 másodperc. Van, aki ennyi idő alatt faragta ki a tökéletes tököt.


    5+1:Megvan a kedvenc cukorka is
    Már nálunk is egyre erősebb hagyomány, hogy a gyerekek beöltözve házról házra járnak cukorkákért. Nos Amerikában a kedvenc halloween-i cukorka a Skittles. (Ezt követi az M&M-s és a Snickers). Ha nem tudod mi a Skittles, érdemes megkóstolnod, már itthon is kapható. A cukorka azért érdekes, mert egy zacskóban van sok szín belőle, és minden szín más ízű (de tényleg olyan finomak, hogy meg tudod különböztetni az ízeket).

    5+2:Houdini ezen a napon halt meg
    Houdini a híres illuzionista 1936-ban éppen Halloween éjjelén halt meg perforált vakbél miatt. A rajongói sokáig azt gondolták, hogy ez is egy trükkje, de valóban aznap meghalt.

    Tartsd meg te is stílszerűen a Halloweent. Kattints, mutatjuk hogy tudsz rá felkészülni: https://www.webaruhaz.hu/dekoracio-kreativ/dekoracio/egyeb-dekoracio/halloween.html

#Halloween (1)