06 1 422 0394

H-P 9-17h

Kosár

Kosarad

A kosarad üres.

    Ezért cseréld LED-re!

    Biztosan ezerszer hallottad már, hogy a régi (van aki hagyományosnak mondja) izzóidat cseréld le LED-re minél hamarabb. Csak éppen azt nem érted mi abban neked, hogy egy 100 forintos izzó helyett egy – akár több ezer forintost – használj. Éppen azért írtuk ezt a cikket, hogy végre megtudd.


    Százmillió
    Olvastuk valahol, hogy ebben a pillanatban, amikor ezeket a sorokat írod, nagyjából 100 000 000 azaz száz millió égő van hazánkban. Ennek megközelítőleg az egynegyede ebben a pillanatban is fel van kapcsolva, és ezeknek (még ma is) csak a töredéke a LED. Elmondjuk, hogy ettől független te miért cseréld le LED-re a tiédet.

    Ne hőt termelj, hanem fényt
    Ha valaha fogtál már meg (világítás után rögtön) hagyományos izzót, akkor azonnal megértetted, hogy miért hívják izzónak. Ezeknek a régi izzóknak egyik legnagyobb hibája, hogy rengeteg hőt termelnek ahelyett, hogy világítanának. A LED – akár hosszú használat után is - hideg, ezért biztonságosabb tudod használni lambériákban, vagy bárhol, ahol be kell építeni.

    Energiatakarékos (végre a matek amire vártál)
    Ezt milliószor hallottad, de soha nem számoltad ki. Pedig brutálisan egyszerű: ha egy 100W-os izzód van, és az mondjuk 10 órán át világít, akkor az 1 KW-nyi energia, ami kb 45 forint. Ha ugyanezt a fényt akarod LED-del akkor azt egy 16 W-os LED izzó tudja. Ha egy 16W-os LED fényforrás világít 10 órán át, akkor az 160W-ot fogyaszt. Azaz 5 forintot. Szinte nem érdemes lekapcsolni.

    Sokkal hosszabb az élettartama
    A régi izzóidból szinte mindig kellett otthon tartanod, mert majdnem biztos, hogy időnként kiégett. A LED szinte nem tud kiégni, vannak cégek, akik 5 év garanciát adnak egy fényforrásra, ami azt jelenti, hogy 5 évig biztosan nem fog kiégni. Tragikus, hogy a kocsidra kevesebbet kapsz.

    Nyugodtan kapcsolgasd
    Ha nekiállnál le és felkapcsolgatni a LED fényforrásodat, akkor kitartónak kell lenned, mert 15 000- 20 000 kapcsolást simán kibírnak. Ez körülbelül 8-10 évnyi, ha normál használatot nézünk. (Napi 4-5 alkalommal kapcsolsz fel átlag egy lámpát).

    Már megtérül
    Néhány éve még igazad lett volna abban, hogy ha 4-5000 forint / darab áron lecseréled a régi izzóidat LED-re, akkor nyugdíjas korodra fog (talán) megtérülni, de ez ma már nem így van, hiszen simán pár száz forintért is találsz LED fényforrást.Kattints, és nézz szét a LED fényforrásaink között: https://www.webaruhaz.hu/vilagitas/led-vilagitas.html

    Izzótípusok összehasonlítása 

#Led (17)   #Otthon (6)   #Világítás (20)